Dat vluchtelingen last kunnen hebben van psychische problemen, is voor iedereen goed te begrijpen. Ze zijn vaak afkomstig uit landen waar burgeroorlogen woeden en/of mensenrechten worden geschonden. In hun land van herkomst, tijdens de reis hiernaar toe en soms ook nog in Nederland hebben zij vaak ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, waaronder verschillende vormen van geweld of seksueel misbruik. Dit kan tot ernstige psychische en somatische klachten leiden.
Op 30 mei a.s. organiseert het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen een informatie- en verdiepingsbijeenkomst over de trauma’s bij vluchtelingen. Op deze verdiepingsavond gaan we dieper in op de vraag hoe groot het probleem is, wat de trauma’s zijn waar mensen mee kampen, hoe zij het beste geholpen kunnen worden én wat er nodig is binnen het vluchtelingenbeleid om verdere traumatisering te voorkomen.
De avond wordt georganiseerd door het ASKV mede naar aanleiding van het zesjarig bestaan van het Medisch Opvangproject Ongedocumenteerden (MOO), dat in 2011 werd opgericht nadat in de praktijk werd gesignaleerd dat ongedocumenteerden met ernstige psychische problematiek regelmatig zonder hulp op straat kwamen te staan. Zowel de patiënten zelf als de samenleving zijn gebaat bij adequate opvang en begeleiding voor deze groep. Vanuit een stabiele onderdaksituatie kan aan een passend en succesvol toekomsttraject gewerkt worden.
De avond opent met een lezing van Pim Scholte, psychiater en de oprichter van Equator Foundation, een organisatie voor psychiatrische behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. Als expert op het gebied van psychosociale problematiek van en rond asielzoekers/vluchtelingen heeft Pim Scholte innovatieve behandelmethoden voor deze doelgroepen ontwikkeld.
Na de lezing worden verschillende praktijkvoorbeelden gepresenteerd door organisaties die directe hulpverlening bieden aan vluchtelingen met trauma’s, van gezinsbehandeling tot de rol van medische waarheidsvinding in asielzaken.
U bent van harte welkom op 30 mei in het Verzetsmuseum te Amsterdam van 19.30 tot 21.30, inloop vanaf 19.00.
Gelieve u aan te melden via aanmelden@askv.nl
Het definitieve programma wordt nog toegezonden.