Dit zijn vreemde tijden. De gevolgen van Corona-pandemie zijn merkbaar voor iedereen, maar misschien wel het meest bij de mensen aan de rand van onze samenleving, zoals de ongedocumenteerden. Hoe gaan we als ASKV om met onze doelgroep, hoe kunnen we deze kwetsbare mensen het beste bijstaan, als de meeste vormen van face-to-face contact onmogelijk zijn? In deze update geven we een inkijkje in hoe groot de impact van Corona op ons dagelijkse werk is.
De komende tijd krijgen we nog veel veranderingen en uitdagingen voor de kiezen. Maar de verhalen hieronder bewijzen dat ASKV-medewerkers alles in het werk stellen om ongedocumenteerden in Amsterdam bij te blijven staan. Die inzet en creativiteit, daar mogen we trots én zuinig op zijn!
Hulpverlening
Petra, coördinator juridische en maatschappelijke hulpverlening:
“Bij ons zit de belangrijkste verandering in de werkwijze, namelijk dat ons team de cliënten veel minder ziet. Eigenlijk zien zij hen alleen voor leefgeld. Vertrouwelijke en juridisch ingewikkelde gesprekken houden we voornamelijk telefonisch. Dat blijkt in de praktijk lastig, want hoe vraag je naar traumatische ervaringen op het moment dat je iemand niet kunt zien? Toch zien we hier ook positieve kanten aan de afgelopen maand, zoals de toekenning van een verblijfsvergunning voor drie cliënten. Die zijn verrassend snel achter elkaar toegekend. Ik heb de indruk dat IND meer tijd heeft voor de aanvragen die er al lagen, omdat de instroom nu stilligt.”
Medische Opvang Ongedocumenteerden
De medewerkers van MOO, de medische opvang van ASKV, zien hun cliënten nog wel, vertelt coördinator Alice: “maar de frequentie is gigantisch gedaald. Normaal bezoeken wij dagelijks alle 14 woningen van MOO-basis, maar dat is nu teruggebracht naar een keer per week. Ik merk dat veel cliënten angstig zijn, met name degenen die de ebola-uitbraak in Afrika meegemaakt hebben. Als ik vooruit kijk, maak ik me vooral zorgen over het psychisch welzijn van de cliënten. De maatregelen tegen corona hebben hun ggz-trajecten stilgelegd en telefonisch contact met de psychiater is er slechts sporadisch. Momenteel leggen we ons bij MOO-basis vooral toe op het activeren van de bewoners, zodat zij niet helemaal terugglijden in een staat van lethargie.”
MOO-intensief
MOO-intensief opende op maandag 20 april haar deuren. Het nieuwe pand in Amsterdam-Noord is een kantoor en 24-uurs-woonvoorziening ineen. Sabine, de coördinator van MOO-intensief vertelt: “Ons team heeft enorm werk moeten verrichten om het pand zo veilig mogelijk op te leveren. We zouden in april opengaan voor onze cliënten: mensen met zware medische of psychische klachten. Toen de boel op slot ging, zaten wij nog midden in de voorbereidingen. Het kostte veel tijd en energie om leveranciers en schoonmakers tóch naar onze locatie te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt, omdat we een zorginstelling zijn. Wel hebben we twee weken vertraging opgelopen. Ook omdat we een ‘corona-proof’ werkwijze moesten ontwikkelen, vóórdat de eerste vijf cliënten van de in totaal 20 ongedocumenteerden hun intrek konden nemen.”
Project Activiteiten Ongedocumenteerden
De Corontaine-maatregelen hebben de werkwijze van het PAO-cursusaanbod volledig op zijn kop gezet. Alles wat het activiteitenproject van ASKV doet, heeft te maken met mensen die samenkomen en leren in de praktijk. Coördinator Marloes: “Het was indrukwekkend hoe gemotiveerd deelnemers en docenten waren om de lessen voort te zetten. Iedereen heeft keihard gewerkt om te zorgen dat de lopende cursussen digitaal afgemaakt konden worden. Voor de naailessen bijvoorbeeld, stuurden de docenten filmpjes met opdrachten naar de deelnemers. Met behulp van de stoffen en naalden die ze van ons hebben gekregen, konden de deelnemers verder met het maken van schorten, pantoffels en sleutelhangers. Ook de Nederlandse les loopt gewoon door, de cursisten weten de docenten via Zoom goed te vinden. Verder zijn we een vlogcursus gestart, en hebben we nu een eigen YouTube-kanaal waar we vrijwel dagelijks iets nieuws op plaatsen!”
U kunt ons helpen door een donatie te doen of een cursus in onze webshop te sponsoren.