De laatste weken is er veel positief nieuws voor onze LHBT-cliënten. Velen kunnen terug de opvang in. Wat is er de afgelopen weken gebeurd?
Woensdag 29 juli jl organiseerde het ASKV de bijeenkomst ‘LHBT-ers in de asielprocedure, wat is er bereikt, en wat kan beter?’. Een geslaagde bijeenkomst met een goede opkomst en een interessante discussie met de zaal. Aanwezig waren advocaten, mensen die zelf LHBT-asielzoekers opvangen of dit willen gaan doen en anderen belangstellenden.
Sprekers met verschillende achtergronden vertelden hun verhaal. Vluchtelingen zelf vertelden over hun ervaringen. Ook spraken onder meer Brian Lit (advocaat), Sadhia Rafi (Vluchtelingenwerk), Robert Visser en Jorie Mulder (IND), Jessica van Zadelhoff (COC) en Petra Schultz (ASKV) . De discussie was onder leiding van Glenn Helberg. Nafiss Nia las haar gedichten voor en een van onze cliënten maakte muziek.
Nieuwsuur en Parool (op 3 augustus en 24 augustus) hebben naar aanleiding van deze bijeenkomst over de situatie van LHBT-asielzoekers geschreven.
Gay Pride
Zaterdag 1 augustus jl. organiseerden we samen met onder andere Expreszo en GoedWerk de eerste Vluchtelingenboot bij de Gay Pride! Een bijzondere bijeenkomst, waar veel media aandacht aan besteedde, zie ook het RTL journaal (v.a. minuut 16.26). Het was heel bijzonder om met veel vluchtelingen de vrijheid te vieren om jezelf te zijn. Hier tref je een mooi artikel/verslag over onze LHBT thema-avond door One World, en hier ons fotoverslag!
Positief nieuws
De cliënt die bij de LHBT thema-avond muziek maakte, kan terug de opvang in, hij heeft zijn beroep bij de rechter gewonnen. Evenals de cliënt die die avond, geïnterviewd door de voorzitter, zijn verhaal vertelde (zijn verhaal stond ook in het Parool). De IND neemt een nieuwe beslissing in zijn zaak. Zij hoeven niet meer op straat te leven, of afhankelijk te zijn van vrienden of het ASKV. Zij hebben gewoon weer recht op opvang in een asielzoekerscentrum, leefgeld en ziektekostenverzekering.
Hetzelfde geldt voor een cliënt die via ons in een woongroep logeerde, hij heeft zijn hoger beroep gewonnen. Evenals een Ugandese cliënte die bij een vriend logeerde. Zij zijn niet de enigen, van meer cliënten en advocaten horen we hetzelfde geluid. Het is goed dat mensen terug naar een asielzoekerscentrum kunnen.
De Raad van State heeft op 8 juli jl. geoordeeld dat de IND moet verduidelijken hoe zij in concrete zaken de geloofwaardigheid van de seksuele gerichtheid van vreemdelingen beoordeeld. We hopen dat de nieuwe beslissingen zullen leiden tot een verblijfsvergunning, niet tot een uitgebreider gemotiveerde afwijzing. De eerste signalen zijn hoopgevend.