Vanaf 1 januari 2025 tot 1 juli 2025 kunnen Surinaamse oud-Nederlanders een verblijfsvergunning aanvragen bij het loket van het ASKV. Vanaf vandaag kunnen mensen die hier aanspraak op maken bij het ASKV terecht voor ondersteuning bij het proces om de verblijfsvergunning aan te vragen. De voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft begin dit jaar na een motie van Tweede Kamerlid Bontebal (CDA) besloten een eenmalige, bijzondere humanitaire regeling in het leven te roepen. Toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, verloor een groep mensen hun Nederlandse nationaliteit. Deze Surinaamse oud-Nederlanders hebben hierna ongedocumenteerd in Nederland gewoond en hebben daardoor nooit aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Opvang): “Door deze tijdelijke regeling kunnen veel mensen die al jaren in schrijnende situaties leven alsnog aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Een historische fout wordt hiermee rechtgezet. Met verschillende partijen heeft de gemeente Amsterdam al een aantal jaar aandacht gevraagd voor deze groep. Fijn dat we eindelijk aan de slag kunnen en dat het Rijk de gemeente Amsterdam heeft gevraagd om de regeling in samenwerking met het ASKV uit te voeren.’’
Onder de radar
De eenmalige tijdelijke regeling is bedoeld voor Surinaamse oud-Nederlanders die voor 25 november 1975 geboren zijn, geen officiële verblijfspapieren hebben en de afgelopen 10 jaar grotendeels in Nederland verbleven. Het inschatten van de omvang van de groep ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders is moeilijk, omdat zij vaak onder de radar leven. De GGD Amsterdam schatte in 2021 het aantal ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders dat in Amsterdam verblijft tussen de 950 en 1250. Met het verlies van hun Nederlandse paspoort in 1975 verloren zij veel rechten en de aanspraak op werk, huisvesting en sociale voorzieningen zoals een zorgverzekering. Met deze eenmalige regeling wordt voor deze groep mensen een onrechtvaardige situatie hersteld.
Aanvraagproces
Van 1 januari tot 1 juli 2025 kan de verblijfsvergunning aangevraagd worden bij het loket van het ASKV. Het ASKV helpt mensen bij het verzamelen van de benodigde gegevens en om de aanvraag in te dienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De gemeente Amsterdam controleert de eis van tien jaar aaneengesloten verblijf, en verstrekt aan de hand daarvan een burgermeesterverklaring. Dit geldt ook voor Surinaamse oud-Nederlanders die niet in de gemeente Amsterdam woonachtig zijn. Het AKSV vraagt de verblijfsvergunning volgend jaar aan bij de Immigratie en naturalisatiedienst (IND) waarna het de bedoeling is dat binnen vier weken uitsluitsel volgt. Vanaf vandaag zijn wij als ASKV gestart om mensen bij het proces van de aanvraag te ondersteunen.
Meer informatie over de verblijfsregeling en het aanvraagproces? Ga dan naar Verblijfsregeling Surinaamse oud-Nederlanders. Informatie over de verblijfsregeling is ook te vinden op de website van de Gemeente Amsterdam.