Vandaag, 24 december, heeft de rechtbank in Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. De rechter heeft bepaald dat de rijksbijdrage voor de opvang en begeleiding van ongedocumenteerde mensen in Amsterdam (bed-, bad-, broodregeling) ook na 1 januari 2025 moet blijven bestaan. Hiermee is een plan van minister Faber om de financiering te stoppen, van tafel geveegd.
De uitspraak is een opluchting voor de meer dan 100 ongedocumenteerde mensen die bezwaar hadden ingediend, waaronder veel cliรซnten van ASKV. Zonder de regeling zouden zij op straat zijn beland. โHet is treurig dat mensen naar de rechter moesten stappen om het recht op menswaardige opvang te waarborgen,โ zegt Erik Rouw, directeur-bestuurder van ASKV. โMaar dit toont ook de kracht van solidariteit en samenwerking. Als we ons samen blijven inzetten, kunnen we รฉcht een verschil maken.โ
De rechtszaak is een overwinning voor menswaardigheid en rechtvaardigheid. ASKV benadrukt dat deze uitspraak een signaal is aan de overheid om verantwoordelijkheid te blijven nemen voor de meest kwetsbaren in de samenleving.
โDeze uitspraak geeft hoop, maar we zijn er nog niet,โ vervolgt Rouw. โNu is het aan de minister om de uitspraak te respecteren en structurele oplossingen te bieden. Geen enkele ongedocumenteerde zou zonder dak boven het hoofd moeten leven.โ
Met veel blije en opgeluchte gezichten in de rechtbank sluit ASKV de dag af met een oproep tot blijvende samenwerking. โWe willen iedereen bedanken die deze strijd heeft gesteund โ van betrokken organisaties tot individuele burgers. Maar vooral willen we onze diepe waardering uitspreken voor de ongedocumenteerde mensen die hun stem hebben laten horen. Hun moed inspireert ons om te blijven strijden voor een beter Nederland,โ aldus Rouw.