De Medische Opvang Ongedocumenteerden (MOO) biedt vanuit een stabiele onderdaksituatie een integraal begeleidingstraject aan dat bestaat uit juridische, maatschappelijke en medische begeleiding met aandacht voor activering. Hiermee draagt MOO bij aan het stabiliseren van de psychiatrische problematiek, het vergroten van de zelfredzaamheid en het creëren van een toekomstperspectief voor haar cliënten, hier of elders.
Een integraal begeleidingstraject
Vanuit een stabiele opvangsituatie werkt MOO aan een passend en duurzaam toekomstperspectief. Voor iedere cliënt stellen we een hulpverleningsplan op. Elke cliënt heeft een maatschappelijk trajectbegeleider met wie hij/zij contact heeft over het dagelijks leven, de woonsituatie, financiën, sociale contacten en dagbesteding. Daarnaast hebben alle cliënten een juridisch trajectbegeleider die aan de hand van een zorgvuldige dossieranalyse de juridische (on)mogelijkheden in kaart brengt: rechtmatig verblijf, doormigratie of terugkeer.
Ook krijgen alle cliënten begeleiding van hun eerst verantwoordelijk verpleegkundige. Het medisch traject is gericht op het stabiliseren en verbeteren van de gezondheid van cliënten. De verpleegkundigen begeleiden cliënten bij hun medische problematiek en verwijzen door naar passende, specialistische behandelaar(s), zodat de noodzakelijke (GGZ-) behandeling geïnitieerd en afgerond kan worden. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor alles met betrekking tot medicatie (verstrekking en toediening). Voor veel van onze cliënten geldt dat ze begeleid moeten worden naar hun afspraken en dat ze afhankelijk zijn van mantelzorg.
Activering
Cliënten hebben baat bij structuur en een normaal dag- en nachtritme om tot rust te komen en beter te worden. Om dit mogelijk te maken proberen we onze cliënten te stimuleren om deel te nemen aan dagactiviteiten (o.a. activeringsmodules en vrijwilligerswerk). Gezien de moeizame aansluiting bij het huidige aanbod van reguliere activering in Amsterdam, heeft MOO een eigen project ontwikkeld. Onze cliënten krijgen in groepsverband op maat gemaakte modules aangeboden om hun zelfredzaamheid te bevorderen. Deze modules zijn gericht op zelfzorg, psycho-educatie, sociale vaardigheden en toekomst- en terugkeeroriëntatie.