De afgelopen dagen vragen veel mensen zich af wat ze kunnen doen om vluchtelingen te helpen. Daarom bij deze, voor iedereen die zich wat machteloos voelt, enkele suggesties. Heb je nog meer ideeën? Toevoegingen voor op deze lijst? Zet het hieronder in de comments!
1. Â Spreek je uit
Meng je in discussies op fora en tijdens debatten. Laat je niet misleiden door tendentieus gebruik van statistieken. Europa mag dan wel ‘piepen en kraken’ onder het gewicht van deze ‘ongekende crisis’, maar er is nog altijd maar 1 vluchteling op elke 1.900 Europeanen. In Libanon is dit aantal 1 vluchteling op 4 burgers. Turkije vangt 10 keer meer vluchtelingen op dan het aantal asielverzoeken aan alle 28 EU landen tezamen. Laat je stem horen via petities (bijvoorbeeld bij Avaaz), aan parlementariërs of gemeenteraadsleden. En misschien wel het allerbelangrijkst: migratie is niet alleen een last, maar brengt ook veel goeds voor gastlanden.
2. Â Zet je in
Vrijwilligerswerk bestaat er in alle soorten en maten: van meermaals per weeks als vrijwillig maatschappelijk of juridisch hulpverlener, tot meer sporadisch als docent Nederlandse les, tolk of buddy.
Ga ook op onderzoek uit: steeds vaker tref je overdonderde vluchtelingen in publieke ruimtes, zoals het centraal station in Amsterdam. Help ze hun weg te vinden, bijvoorbeeld door ze door te verwijzen naar het Vreemdelingenloket aan de Houtmankade 334 -2Â (dagelijks spreekuur van 10:00 tot 12:00)
3. Â Deel je huis
Er bestaan steeds meer initiatieven om een vluchteling, al dan niet met vergunning, een thuis te bieden. Als je tijd, ruimte en aandacht over hebt, schrijf je dan vooral in bij Takecare BnB, Gastgezin voor een Vluchteling of natuurlijk gewoon bij ASKV (helemaal objectief zijn we ook weer niet!)
4. Doneer spullen: kleding, speelgoed e.d.
Spullen (kleding, speelgoed, cosmetica) kunnen enorm handig zijn, maar veel organisaties kunnen de toevoer al snel niet meer aan. Check van te voren even waar echt behoefte aan is. Opslag en transport zijn vaak flinke hindernissen.
Kleding inzamelen via Leger des Heils
Kleding voor asielzoekers is welkom via één van de landelijke inzamelpunten van het Leger des Heils. Vind een inzamelpunt bij u in de buurt via http://www.reshare.nl/Map
Rode Kruis
“Veel vluchtelingen komen aan zonder bezittingen. Geld geven op Giro 6868 ten name van het Rode Kruis is de meest effectieve manier om hen te helpen. Je kunt ook kleding en schoenen geven.
Hulppakketten naar Griekenland
“Via deze pagina vragen we je een HULP pakket naar de Griekse Eilanden te sturen.”
Diverse tips en aanbevelingen
“Beste Alfard, alle verhalen en berichtgeving raken me en ik wil wat doen. Wat kan ik concreet doen, is er iets dat ik meer kan doen dan alleen doneren?”
5. Â Steun (lokale) organisaties
Het is verleidelijk om zelf iets nieuws op te willen zetten; nieuwe initiatieven zijn prachtig, maar er wordt ook al veel goed werk gedaan door organisaties met jarenlange ervaring. Ze zijn voor hun financiering vaak afhankelijk van gemeentes en de overheid. Individuele donateurs stellen hen in staat eigen afwegingen te maken over welke hulp het meest belangrijk is.
Een aantal kleine organisaties begeleidt al sinds jaar en dag mensen zonder verblijfsvergunning, juist omdat ze hier zo vaak wel recht op hebben. Overweeg bijvoorbeeld eens een donatie aan het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen (Amsterdam), Wij zijn hier! (Amsterdam), STIL (Utrecht), Vluchtelingen in de Knel (Eindhoven) of ROS (Rotterdam).
Maak je je meer zorgen over de situatie van vluchtelingen vóórdat ze Europa bereiken? UNHCR is misschien groot en bureaucratisch, maar de enige organisatie die daadwerkelijk op massale schaal hulp en opvang kan bieden. Ook Save the Children, Artsen Zonder Grenzen, het Rode Kruis en the International Rescue Committee doen bijzonder goed werk in noodsituaties. Neem eens een kijkje op de site van de European Council on Refugees and Exiles als je organisaties wil steunen in Europese aankomstlanden als Italië, Griekenland of Macedonië.Â
Tot slot
Ben je er echt nog niet uit? Doe dan inspiratie op via onze Kom in Actie pagina.