Menu
Het verhaal van, Recht op Onderwijs
6 december 2022

Het verhaal van Julia

Van deelnemer naar docent

Op een middelbare school in Amsterdam Nieuw-West wacht docent Julia op haar leerlingen, de ASKV-deelnemers van het kapperstraject. Julia’s weg naar het docentschap bij ASKV is een bijzondere. Precies drie jaar geleden stond ze namelijk in hetzelfde lokaal, maar dan als deelnemer.

Niet dat ze veel lessen nodig had, ze werkte in Egypte als ervaren schoonheidsspecialist en kapper. Maar Julia vertelt dat het toen erg fijn was om bezig te kunnen zijn met haar beroep. Ook kon ze zichzelf op die manier beschermen tegen een depressie: “Ik kan niet altijd thuis zitten, huilen en depressief zijn. Ik kan studeren en andere mensen zien, dat is heel belangrijk voor mij.”

Verblijfsvergunning
Inmiddels is Julia in het bezit van een verblijfsvergunning, na jaren met haar twee dochters in limbo te hebben geleefd. Ze slaakt een diepe zucht als ze terugdenkt aan die tijd: “Ik voel me nu veilig en vrij. Ik kan alles doen, ik ben als een vogel. Ik kan naar mijn zieke moeder in Egypte reizen zonder bang te zijn dat ik niet meer terugkom.”

Met haar nieuwe status heeft ze zich meteen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zodat ze geld kan verdienen als freelancer in haar- en beautysalons. Ondertussen werkt ze dus als docent van het kapperstraject bij ASKV. Ze vindt het belangrijk om ASKV te helpen, omdat “ASKV haar en haar dochters ook heeft geholpen.”

Langzaamaan druppelen steeds meer deelnemers het lokaal en voegen zich met een warm kopje thee of koffie bij Julia. Ze zeggen dat ze een hele goede en lieve docent is. Julia maakt veel grapjes met deelnemers, die allemaal verschillende talen spreken. Zo leren ze niet alleen de basis van het kappersvak, maar oefenen ze ook met Engels en Nederlands.

Transformatie
Het leven lacht Julia toe, met een transformatie van ongedocumenteerde deelnemer naar gedocumenteerde docent. Ze durft eindelijk te dromen van een rustig leven met haar familie. Maar niet alle zorgen van de afgelopen vijf jaar zijn verdwenen.

Haar twee dochters van 25 en 16 jaar wonen bij haar in, maar hebben een totaal ander toekomstperspectief in Nederland. De jongste kon zich probleemloos inschrijven op de middelbare school, terwijl de oudste al boven de 20 was bij aankomst in Nederland en geen kant op kan.

Oproep
Julia doet een dringende oproep aan de Nederlandse politiek om de kansen voor 18-plussers in werk en onderwijs te verbreden: “Kijk alsjeblieft naar de jongeren boven 18 jaar, zoals mijn oudste dochter. Als twee meiden in één huis hebben zij een totaal ander leven. De ene gaat naar school en kan alles, de ander zit depressief thuis. We hebben mensen nodig in het onderwijs en de zorg, zet ze in! Zorg ervoor dat zij kunnen werken!”

En zo is het maar net.

Ben jij geraakt door Julia’s verhaal en wil je een steentje bijdragen? Dat kan: 

  • Doneer cursussen en materialen aan ASKV via onze webshop.
  • Ben jij zelf een kapper die graag onze deelnemers het vak wil bijbrengen? We zoeken nog per direct een freelance docent voor het kapperstraject barbering en mannenhaar. Bekijk hier de vacature!
  • Zou jij wel eens model willen staan voor de deelnemers aan het kapperstraject, onder leiding van docent Julia? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar pao@askv.nl of te bellen/Whatsappen naar 06 407 135 99.
  • Sluit jij je aan bij Julia’s oproep aan de politiek? Onderteken dan het landelijk manifest van DreamersNL voor meer werk- en onderwijsmogelijkheden voor ongedocumenteerde jongeren in Nederland.
Deel deze pagina