Staatssecretaris Van Der Burg heeft vanmiddag aan de Tweede Kamer laten weten dat de “verblijfsregeling” voor ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders er daadwerkelijk gaat komen. Afgelopen dinsdag werd een motie over deze regeling al met ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Door deze regeling kunnen ongedocumenteerde oud-Nederlandse Surinamers, die al langer dan tien jaar aaneengesloten in Nederland verblijven, vanaf januari 2025 een verblijfsvergunning aanvragen. Daarmee komt er eindelijk rechtvaardigheid voor deze groep die al jaren ongedocumenteerd in Nederland leeft.
Oud-Nederlander, toch al jaren ongedocumenteerd
In Nederland wonen naar schatting 800 ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders. Deze groep is onder de Nederlandse vlag geboren, maar verloor hun Nederlandse nationaliteit na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Dit vaak om diverse redenen en zonder wil of besef. Met het verlies van hun Nederlandse nationaliteit verloren zij veel rechten.
Daar komt met de nieuwe regeling verandering in. Met rechtmatig verblijf kan deze groep eindelijk volwaardig meedraaien in de maatschappij, zoals werken en een bankrekening openen.
Barmhartigheid na jaren onrechtvaardigheid
Het ASKV maakt zich samen met De Regenboog Groep, Stichting Comité 1-7-2013, Human Rights Initiatives (HRI), De Brauw Blacktstone Westbroek en advocate Eva Bezem (Prakken d’Oliveira) al jaren hard voor de groep Surinaamse oud-Nederlanders. Wij zijn dan ook ontzettend blij dat staatssecretaris Van Der Burg zo snel actie heeft ondernomen en de wens van de kamer heeft ingewilligd: “De regeling betekent eindelijk rechtvaardigheid voor deze groep ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders. Wij hopen dat er barmhartig naar hen wordt gekeken en verwachten coulance in de uitvoering van de regeling. We gaan de verdere uitwerking dan ook met vertrouwen tegemoet,” aldus een gezamenlijk statement van de betrokken maatschappelijke organisaties.
“De regeling betekent eindelijk rechtvaardigheid voor deze groep ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders. Wij hopen dat er barmhartig naar hen wordt gekeken en verwachten coulance in de uitvoering van de regeling. We gaan de verdere uitwerking dan ook met vertrouwen tegemoet.”