In plaats van een leuke vervolgopleiding kiezen na zijn middelbare school, breekt er voor Dalton een spannende en onduidelijke tijd aan. Hij weet nog niet of hij überhaupt aan een vervolgopleiding kan beginnen.
De nu 21-jarige Dalton is elf als hij samen met zijn moeder in Nederland aankomt. Ze trekken in bij een oom en tante die eerder vanuit de Filipijnen naar Nederland waren gekomen om te werken. Zijn moeder doet hier schoonmaakwerk en Dalton gaat al snel naar school. Eerst gaat hij naar een nieuwkomersklas waar hij Nederlands leert, maar hij stroomt snel door naar een zogenoemde kopklas, een klas voor gemotiveerde leerlingen.
Maatschappijwetenschappen is favoriet
Als hij veertien is kan hij naar de middelbare school. Eerst gaat hij naar een havo/vwo-klas, maar omdat het voor hem lastig is om de lessen volledig in het Nederlands te volgen, besluit hij naar een havo-klas te gaan. Met veel plezier gaat hij naar school, maakt vrienden en leert Amsterdam kennen. “Maatschappijwetenschappen vond ik het leukst. Door dit vak kon ik meer over Nederland leren”, vertelt Dalton.
In 2021 haalt Dalton zijn havo-eindexamen. Voor hem breekt dan een spannende en onduidelijke tijd aan. Waar zijn klasgenoten een vervolgopleiding uitkiezen, weet hij nog niet of hij überhaupt aan een vervolgopleiding kan beginnen. Net zoals zoveel ongedocumenteerde jongeren mag hij als ongedocumenteerde 18-plusser eigenlijk niet studeren in Nederland. Ineens had hij een tussenjaar.
Colleges tot in de ochtenduren
Op aanraden van zijn familie besluit hij aan ‘Entertainment & Multimedia Design’ te studeren aan de Filipijnse universiteit. Door corona zijn alle lessen online, waardoor zij er niet achter zouden komen dat hij eigenlijk in Nederland is. Maar het online studeren viel niet mee. De lessen begonnen ’s ochtends om half negen, wat in Nederland ongeveer half twee ’s nachts is. Regelmatig volgde hij colleges tot in de ochtenduren. Na een semester hield hij het voor gezien. Hij kijkt er nu op terug als een ‘try-out’ om te kijken of hij in de Filipijnen wilde studeren. Zijn familie vond dat geen goed idee, dus zette Dalton zijn zinnen op een opleiding in Amsterdam.
Een studievisum aanvragen
Hij besluit contact op te nemen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Daar wil hij de opleiding Communication & Multimedia Design volgen. Tijdens deze opleiding leer je websites, interfaces en andere digitale communicatiemiddelen te ontwerpen. Het is een brede opleiding en naar de studenten die afstuderen is veel vraag. Maar aan een opleiding beginnen is voor Dalton en andere ongedocumenteerde jongeren niet zo simpel. HvA brengt hem in contact met ASKV. Via een ingewikkelde route is het ASKV vaker gelukt om ongedocumenteerde jongeren toch naar een vervolgopleiding te begeleiden.
Na een geslaagde proefdag en studiekeuzedag, besluit hij met ASKV-medewerker Laura een studievisum aan te vragen. Een studievisum is voor ongedocumenteerde 18-plussers nu de enige manier om in Nederland aan een vervolgopleiding te beginnen. Hiervoor moet hij terug naar de Filipijnen, een land waar hij dan al tien jaar niet meer geweest is, om een Machtiging tot Voorlopig Verblijf aan te vragen. In z’n eentje reist hij af naar de Filipijnen om daar de benodigde documenten op te halen. Als zijn aanvraag voor een studievisum zou worden afgewezen, zou hij niet meer naar Nederland kunnen terugkeren.
Weer even terug naar de Filipijnen
Even leek het inderdaad mis te gaan op Schiphol, toen hij apart werd gezet in de wachtruimte van de douane. Hij had een nieuw paspoort bij zich, waar niet de inreisstempel van zijn toeristenvisum van tien jaar geleden in stond. Dalton heeft de situatie eerlijk uitgelegd aan de douane en had alle bewijsstukken mee van studievisum tot aan diploma’s en geboortecertificaat. Uiteindelijk werd hij doorgelaten en kon hij in het vliegtuig stappen naar de Filipijnen. Daar was het “hetzelfde, maar ook weer niet”, vertelt Dalton. Het was bijzonder om weer familie te zien en Filipijns te horen spreken. Na drie weken keert hij met een studievisum op zak weer terug naar Nederland.
Zijn familie is dolblij om hem weer terug te zien. Een week later doet hij mee aan de introductieweek van de HvA. Helemaal normaal is zijn studentenleven niet. In tegenstelling tot andere studenten ontvangt hij geen studiefinanciering en moet hij dertig studiepunten behalen om zijn studievisum te behouden. Toch is hij vereerd dat hij kan studeren: “in tegenstelling tot andere studenten is dit voor mij niet vanzelfsprekend. Ik moet nog harder werken voor een normaal leven.”
Ook gewoon leven
Andere ongedocumenteerde jongeren die aan een vervolgopleiding willen beginnen in Nederland adviseert Dalton om zo snel mogelijk contact op te nemen met een onderwijsinstelling en hen te blijven mailen. Ook is het goed om twee kopieën van alle belangrijke documenten (diploma, paspoort, voorlopig bewijs van inschrijving, geboortecertificaat) mee te nemen op reis. Verder adviseert hij hen om buiten het hoogseizoen tickets te kopen. Hem kostte de reis naar de Filipijnen meer dan 5.000 euro. Dalton zou graag zien dat politici en beleidsmakers meer aandacht hebben voor jongeren die zich ook in zijn situatie bevinden: “We willen ook gewoon leven.”
Fotocredit: Dalton