Menu
LVV
20240624 hoorzitting asiel en migratie
12 september 2024

Behoud de opvang en begeleiding van mensen zonder verblijfsvergunning!

Vandaag (donderdag 12 september) vergadert de Tweede Kamer in een commissiedebat over de toekomst van de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) en de Bed, Bad, Brood-opvang (BBB). Het ASKV heeft samen met 15 andere organisaties een brief verstuurd aan Kamerleden om hen te overtuigen van het belang en behoud van deze opvang en begeleiding. De volledige brief is hieronder gepubliceerd:

Geachte Kamerleden, 

Op 12 september is voor het eerst sinds lange tijd weer een Commissiedebat over Asiel en  Migratie. Eén van de onderwerpen die op de lange agenda staat, is de toekomst van de LVV en  BBB. Als NGO’s die deze LVV en BBB uitvoeren, willen we met deze brief nogmaals het belang  benadrukken van behoud van opvang en begeleiding voor mensen zonder verblijfsvergunning. 

De LVV is ontstaan uit de BBB-voorzieningen, die in 2014 in veel steden waren opgericht na de gewonnen zaak van de Europese Protestantse Kerk over het recht op voedsel-kleding-onderdak,  ook voor mensen zonder verblijfsvergunning. Deze uitspraak1 geldt nog steeds, evenals de  uitspraak van het EHRM die in 2016 oordeelde dat ‘NL door het inrichten van lokale  opvangorganisaties op de goede weg is’2. Als Nederland zich niet meer houdt aan zijn  verplichtingen, zullen advocaten opnieuw gaan procederen over deze opvangrechten. Het  beëindigen van de LVV en BBB voorzieningen zal op de lange termijn daarom geen standhouden. 

Maar het zijn niet alleen juridische argumenten waarom we ervoor pleiten dat de LVV- en BBB opvang blijft bestaan: 

1. Voorkomen van dakloosheid en de bijbehorende gevoelens van onveiligheid in de stad

De afgelopen jaren zijn duizenden mensen opgevangen in de LVV en BBB-voorzieningen. Het  aanbod van onderdak voorkwam dat mensen op straat moesten slapen, of bij kennissen om slaapplekken moesten bedelen met alle risico’s van uitbuiting en misbruik van dien. Door het  opvangaanbod zijn mensen bovendien in beeld en kunnen indien nodig medisch begeleid worden. 

Door het aanbod van opvang is de stad ook een veiligere plek voor de bewoners. De situatie in  België, waar asielzoekers overal in de steden rondhangen, zoeken naar plekken waar ze naar de  WC kunnen of hun telefoon kunnen opladen of kunnen schuilen voor de regen of de kou, en her  en der tentjes neerzetten, draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid in de stad.3 

2. Ondersteunen van verblijfsprocedures 

Dankzij de deskundigheid van professionals in de begeleidende organisaties hebben mensen in  de LVV en BBB zich goed kunnen informeren over mogelijkheden om alsnog een  verblijfsvergunning te krijgen. Uiteindelijk heeft dat voor veel mensen alsnog geleid tot erkenning  van bijvoorbeeld hun recht op bescherming of van het feit dat zij om medische redenen niet  terug kunnen. Zonder die begeleiding waren velen van hen onterecht naar onveilige situaties  teruggestuurd. T/m 2023 is ongeveer 30% van de LVV-cliënten uitgestroomd door  statusverlening, en 20% zit in een kansrijk proces daarvoor. 

3. Ondersteunen van terugkeer 

De LVV heeft bovendien voor meer dan 200 mensen vrijwillige terugkeer gefaciliteerd. Mensen  kiezen daar pas voor als ze zeker weten dat legalisering in Nederland geen optie meer is, en het  vertrouwen hebben dat ze een toekomst in het land van herkomst kunnen bouwen. Juist vanuit een veilige opvang kunnen mensen stappen zetten richting duurzame terugkeer. Mensen die  dakloos zijn, zijn niet in staat dergelijke beslissingen te nemen en zich daarop voor te bereiden. 

Het alternatief: gedwongen uitzetting na vreemdelingendetentie kost per persoon per dag € 250,- – drie keer zo duur als de LVV – en voor een aantal landen van herkomst lukt gedwongen  terugkeer nauwelijks of traag. Daardoor zit het Detentiecentrum Rotterdam vol met mensen die  maandenlang wachten op hun uitzetting. Vrijwillig vertrek vanuit vertrouwen is goedkoper,  humaner en duurzamer, en verdient ons inziens daarom verreweg de voorkeur boven gedwongen  uitzetting. 

Om bovenstaande redenen pleiten wij ervoor in de grote steden een vorm van opvang voor ongedocumenteerden in stand te houden. Daarmee voorkomen we overlast en kunnen we  samen met hen werken aan een legale toekomst, hier of in het land van herkomst. 

Met vriendelijke groet, 

Vluchtelingenwerk Nederland 

ASKV – Amsterdam 

SNDVU – Utrecht 

Huize Agnes – Utrecht 

STIL- Utrecht 

Stichting GAST – Nijmegen 

SNOV – Nijmegen 

Stichting ROS – Rotterdam 

Pauluskerk – Rotterdam 

Stichting Op t Stee – Emmen 

De Bakkerij – Leiden 

Vluchteling Onder Dak – Wageningen 

VidK – Eindhoven 

INLIA – Groningen 

NOF – Friesland 

Stichting LOS – Rotterdam 

Bronvermelding:

1 https://www.coe.int/en/web/european-social-charter/processed-complaints/- /asset_publisher/5GEFkJmH2bYG/content/no-90-2013-conference-of-european-churches-cec-v-the netherlands

2 https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-165569  

‘the Netherlands have most recently set up a special scheme providing basic needs for irregular migrants  living in their territory in an irregular manner (see paragraph 5 above). It is true that that scheme was only  operational as from 17 December 2014, one year after the applicant had taken shelter in the Refuge  Garage. However, it is inevitable that the design and practical implementation of such a scheme by local  authorities of different municipalities take time. Moreover, the scheme was brought about as a result of a  series of elements at the domestic level, including the applicant’s pursuit of domestic remedies in  connection with his Article 3 claim. In these circumstances it cannot be said that the Netherlands  authorities have fallen short of their obligations under Article 3 by having remained inactive or indifferent.

3 https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2519504-formerende-partijen-kijken-naar-belgische-maatregel geen-mannen-in-asielopvang

Foto: ©Tweede Kamer der Staten-Generaal

Deel deze pagina